,, S Wilerom by som rád vyhral Champions Cup“, praje si slovenský florbalový klenot MICHAL DUDOVIČ.

Na svojom chrbte nosí červený dres s nápisom ,,TOP SCORER“ pre najproduktívnejšieho hráča tímu,
v nabitom kádri švajčiarskeho hegemóna SV Wiler Ersigen hráva po boku takých hviezd, akými sú Pylsy,
Bürki, či Savonen, s ktorými zväčša nastupuje aj v presilovkovej formácii 12-násobného švajčiarskeho
majstra. To sú fakty, ktoré len dokazujú, akú pozíciu si za 4 roky vo Švajčiarsku vybudoval v súčasnosti
najlepší slovenský florbalista MICHAL DUDOVIČ.

Ahoj Michal. Švajčiarska NLA sa po štvrť-ročnej pauze znovu rozbehla 9.1. Priblíž nám, ako ste počas doby bez zápasového diania trénovali a pripravovali sa? Boli vo Švajčiarsku obmedzenia aj v súvislosti s trénovaním, alebo sa zákaz týkal iba prerušenia súťaží a trénovať sa mohlo aj naďalej bez obmedzení?

  • Pozastavená liga hneď po 5. kole nás opäť určite prekvapila, no vedeli sme, že sa znova rozbehne. My, hráči, sme sa s trénermi rozhodli pozastaviť na 2 týždne tréningový proces hneď na konci Novembra a ja som túto príležitosť využil odcestovaním za blízkymi na Slovensko. Trénovali sme zároveň či už online individuálne, alebo s celým tímom, kde som sa pripojil k tréningom hneď po Vianociach.

Od reštartu ste stihli odohrať 5 zápasov, v ktorých ste nazbierali ,,len“ 7 bodov. Prehry síce prišli aj proti tímom z čela tabuľky ( Grasshopper Zürich, Köniz ), no zrejme najviac prekvapila strata proti Churu ( 10:7 ). Tréneri asi nemohli byť spokojní s obranou… Čo sa v zápase stalo?

  • Prehrať s Könizom, alebo s Zürichom by som nepovažoval za nejaké veľké prekvapenie, čo však s Churom áno. V zápase nám počas celých 60 minút chýbala obetavosť a hlavne ,,chtíč“ vyhrať. Mentálne sme na ten zápas neboli úplne ideálne nastavení a zároveň Chur odohral asi ich najlepší zápas v tejto sezóne vôbec.

Zatiaľ posledný zápas proti UHC Uster ste zlomili vo svoj prospech v poslednej tretine(5:1) a nakoniec ste vyhrali 8:4. Dá sa povedať, že si to po dlhšom hernom výpadku začína ,,sadať“ a vaše výkony majú vzostupnú tendenciu?

  • Ja verím že sa naše výkony budú len zlepšovať. Výhru nad Usterom sme potrebovali, rovnako ako potrebujeme aj nabrať sebavedomie, aby sme zápasy mohli znova vyhrávať. Veľmi sa teším na ďalší priebeh sezóny, kde môžeme ukázať našu silu.

Ty sám si v zápase zaznamenal hattrick a bol si vyhlásený za najlepšieho hráča Wileru. Po individuálnej stránke teda vládne spokojnosť?

  • Určite áno, už pár zápasov som sa strelecky trápil. Herne sa cítim viac-menej počas celej sezóny dobre a zápas s Usterom nebol žiadnou výnimkou. O to viac samozrejme tešia aj tie strelené góly.

Čo pre Teba znamená, že na svojom chrbte nosíš nápis ,,TOP SCORER“ určený pre najproduktívnejšieho hráča tímu? V nabitom kádri Wileru to musí byť obrovská česť a pocta. Pociťuješ kvôli tomu nejaký zvýšený tlak na svoje výkony a kanadské bodovanie?

  • Je to určite super pocit. Ako mladší som stále obdivoval hráčov ako Matthias Hofbauer, či Isaac Rosén, ktorí najčastejšie nosili práve TOP SCORER dres kvôli tomu, že ich výkony a schopnosť bodovať pre tím, boli stále stabilné. Mňa to takisto motivuje, no môj cieľ je najmä dobre sa cítiť na ihrisku a byť prínosom pre tím.

V ďalšom kole cestujete v Nedeľu na pôdu predposledného Thunu. Nič iné ako 3 body si zrejme nepripúšťate, však?

  • S Thunom musíme potvrdiť rolu favorita. Každopádne tam cestujeme so zdravým rešpektom a odhodlaním vyhrať. Thun nebol pre nás nikdy ľahký súper a tak do toho dáme rovnako, ako stále, všetko.

 Po svojom príchode do krajiny helvetského kríža si sa z hráča juniorského tímu do 19 rokov postupne za pár sezón vypracoval na jedného z kľúčových hráčov mužského A tímu, kde zároveň vedieš tabuľku produktivity, ako už bolo spomenuté. Keď sa pozrieme do budúcna, čo by si s Wilerom ešte rád dokázal?

  • S Wilerom by som rád vyhral Champions Cup. Avšak je to veľmi náročne. Samozrejme netreba zabúdať na titul švajčiarskeho majstra, ktorý je pre klub ako celok, momentálne, hlavným cieľom.

  O pomyselný stupienok vyššie oproti švajčiarskej NLA sa nachádzajú ešte 2 súťaže. Láka Ťa v budúcnosti zahrať si vo Švédsku, prípadne Fínsku?

  • Určite ma láka zahrať si v Škandinávii. Bol to pre mňa vždy ten najväčší sen. Uvidíme, kam budú namierené moje ďalšie kroky, no viac sa prikláňam ku Švédsku.

Vo voľnom čase si rozumieš zrejme najviac so svojimi fínskymi spoluhráčmi – Kristerom Savonenom a Joonasom Pylsym, ktorí do Wileru prestúpili z tímu suveréna tamojšej F-liigy, SC Classic Tampere. Neláka Ťa predstava, zahrať si s nimi v jednom tíme aj vo Fínsku? ? Nepadol medzi vami zatiaľ takýto návrh?

  • Veľa krát táto téma medzi nami padla a takisto sme aj bavili o tom, že si spolu zahráme v SC Classic. Ale je ťažké polemizovať o našej budúcnosti, najmä ak každý z nás vedie v súkromí celkom iný život. Ak to nebude v blízkej budúcnosti, tak verím, že si s nimi niekedy zahrám aj v inom klube, nech už je to kdekoľvek.

,,Dudovi“ ďakujeme za rozhovor a prajeme veľa šťastia vo zvyšku sezóny.