,,Obetujem florbalu maximum času a vždy som si chcela SSL zahrať“, teší sa po prestupe naša klientka a prvá Slovenka vo švédskej Superlige Michaela ŠPONIAROVÁ.

Z malej telocvične v Pruskom, kde vyrastala a robila prvé florbalové kroky, až do švédskej Superligy. Tak by sa naozaj iba v skratke dala popísať jej doterajšia kariéra. Michaela Šponiarová si ako vôbec prvá slovenská florbalistka vyskúša, ako chutí najlepšia liga sveta. Vo švédskej SSL sa v nasledujúcej sezóne predstaví v drese Täby FC, s ktorým sa dohodla na 1-ročnej zmluve. Do Švédska sa presunie začiatkom Augusta po skvelom ročníku v tíme 1.SC TEMPISH Vítkovice, s ktorým vyhrala všetkých 31 zápasov sezóny vrátane Superfinále, v ktorom si staro-nové české šampiónky poradili s pražským Chodovom 8:7 po predĺžení. Prinášame vám rozhovor so 4-násobnou českou majsterkou a čerstvou posilou víťaza Champions Cupu z roku 2020 – Täby FC.

 

 

Ahoj Miška! Na úvod rozhovoru srdečne gratulujeme k zisku titulu českých majsteriek, ktorý bol pre Teba už 4. v poradí. Aké sú Tvoje pocity s odstupom pár dní?

  • Ahoj, ďakujem za gratuláciu 🙂 Pocit je to skvelý, oslavy ešte stále tak trošku pretrvávajú, takže si to užívame a sme rady, že tá sezóna bola zakončená titulom.

 

Až do finále ste ani raz neprehrali, dokonca sa ani jeden váš zápas nepredlžoval. V Superfinále vás však veľmi dobre hrajúci Chodov viditeľne zaskočil a vy ste si museli siahnuť doslova na dno svojich síl. Čo presne bolo dôvodom, že zápas neprebiehal podľa vášho scenára?

  • Myslím, že doteraz môžeme hľadať dôvody, prečo sme zápas od začiatku nezvládali tak, ako by sme chceli. Možno nás zaskočila práve tá aktivita Chodova a z toho pramenili aj naše tímové a individuálne chyby.

 

Aj keď ste v zápase ani raz neviedli, ukázali ste v závere veľký tímový charakter. Ty sama si pri power-play 41 sekúnd pred koncom základnej hracej doby vyrovnávala, v predĺžení potom Tvoja spoluhráčka ( taktiež naša klientka ) Barbora Husková rozhodla o vašom titule. Popíš nám Tvoj gólový moment a ako si vnímala z lavičky rozhodujúci Barčin gól?

  • Môj gólový moment by som pripísala totálnej eufórii a ,,laufu“ ? Ku Huskinmu rozhodujúcemu gólu, ak mám povedať pravdu, tak som ho ani nevidela. Po dostriedaní našej lajny všetky hráčky stáli pri mantineli a nič nebolo vidieť. Následne sa všetky rozutekali a mne bolo jasné, že to máme.

 

Hneď nasledujúci deň po finále sme na našich kanáloch zverejnili oznámenie o Tvojom prestupe do Täby FC. Čo to pre Teba znamená? Dá sa povedať, že sa jedná o splnený sen? 

  • Asi sa to tak dá nazvať. Už dlhšie som sa pohrávala s myšlienkou vyskúšať si to a získať skúsenosti zo švédskej SSL a som veľmi rada, že sa mi to podarilo.

 

Ako celý proces prebiehal? Kedy prišlo k 1. kontaktu zo strany Täby? Boli v hre aj iné ponuky? 

  • Nejaký ten prvotný kontakt tam bol už na jar, kde som zvažovala ponuky aj z iných tímov. Bola som veľmi rada, že mi dopriali možnosť si všetko dobre premyslieť a rozhodnúť sa.

 

Tak, ako je pre mladých hokejistov snom dostať sa raz do NHL, veľa mladých a začínajúcich florbalistov sníva práve o švédskej SSL. Bolo to rovnaké aj u Teba? Kedy Ti v hlave prvý krát vznikla táto myšlienka? 

  • To je samozrejmé, že každý chce hrať v tej najlepšej lige. Ale určite je to špecifické a záleží, ako sa na florbal a hráčsku kariéru celkovo pozeráte. Pre mňa znamená florbal veľa, obetujem mu maximum času a vždy som si chcela SSL zahrať, vyskúšať si, aké to je trénovať a hrať tam a celkovo si aj vyskúšať život vo Švédsku.

 

Ponuky zo Švédska si mala už v minulosti a pár krát si aj bola na skúškach v tímoch SSL. Prečo teda k prestupu do krajiny úradujúcich majsteriek sveta neprišlo už skôr? 

  • Asi som čakala na ten správny čas a nechcela nič uponáhľať. Už len samotné 2 roky vo Fínsku mi dali veľa skúseností, posunuli ma niekam inam a asi až teraz s pribúdajúcimi rokmi cítim, že je tu šanca a správny čas skočiť do SSL.

 

Täby v sezóne 18/19 získalo švédsky titul a následne vyhralo aj Champions Cup, no v uplynulom ročníku skončilo ,,iba” na 6. priečke a vo štvrťfinále prehralo s Endre hladko 3:0 na zápasy. Je aj toto dôkazom nesmiernej vyrovnanosti švédskej najvyššej súťaže? 

  • Určite áno. Myslím, že tímy v Superlige sú určite vyrovnané a nikdy neviete s kým môžete vyhrať, alebo prehrať.

 

Na čo sa vo Švédsku najviac tešíš a s akými cieľmi na sever odcestuješ?

  • S cieľom sa zas niečomu novému priučiť. Nejdem tam s prehnane ružovými okuliarmi, budem sa snažiť, aby som na tréningoch, ale aj zápasoch odovzdala všetko a bola spokojná sama so sebou. Teším sa na krajinu, na mesto a spoločný život s priateľom.

  

Pred práve skončeným súťažným ročníkom si odohrala 2 sezóny v drese fínskeho SC Classic. Môže Ti táto skúsenosť pomôcť vo Švédsku? 

  • Tie 2 roky vo Fínsku mi dali veľa, som za ne rada. Ukázali mi trošku iný pohľad na florbal, mohla som si vyskúšať iné prístupy v trénovaní, ale aj v príprave na zápas. Počas zápasov som dostávala dostatok priestoru a času na ihrisku, začo som veľmi rada, aj keď odohrať takmer celé 2 sezóny na 2 lajny zrovna sranda nie je (smiech).

 

V základnej časti minulej sezóny si nazbierala 56 bodov a stala si sa aj najlepšou strelkyňou Extraligy žien. Rovnako produktívna si bola aj pri svojom pôsobení v Classicu. Budú sa od Teba podobné čísla očakávať aj v Täby? Prípadne prebehli už nejaké rozhovory s trénermi o Tvojej role v tíme? 

  • Či sa budú očakávať, ťažko povedať. Možno áno, možno nie. Možno ma tréneri v nejakej ich koncepcií vidia na iných miestach, to asi uvidíme časom. Zatiaľ som v komunikácii len so športovým manažérom, s trénermi si budem volať v priebehu týždňa.

 

Sezóna v Česku skončila 12.6., tá nová vo Švédsku by mala začať už 18.9. To je extrémne krátka doba na regeneráciu a zároveň na prípravu. Už vieš, aký program Ťa najbližšie dni čaká a kedy presne odletíš na sever? 

  • Čakajú ma 2 týždne pauzy. Prvý týždeň bude určite len oddych a oslavy ? Ten druhý chcem využiť na čas pre seba, zájsť niekam na turistiku a ešte vypnúť hlavu od florbalu, lebo sezóna bola neskutočne dlhá a psychicky náročná. Následne začiatkom Júla začínam letnú prípravu. Predpokladám, že bude náročná a aktívna, zrejme sa nevyhnem dvojfázovým tréningom, ale s tým sa počítať musí. Odlet na sever je zatiaľ naplánovaný na začiatok Augusta, kedy sa pripojím k tímu a budeme sa pripravovať na začiatok sezóny spoločne.

 

Na prelome Novembra a Decembra tohto roku sa vo švédskej Uppsale uskutočnia Majstrovstvá sveta žien. Je aj z tohto pohľadu prestup správne ,,načasovaný” a veríš že Ti pomôže čo najlepšie sa pripraviť na svetový šampionát? 

  • Dúfam, že áno. Je samozrejme otázne, ako samotná aklimatizácia dopadne, ale ja verím, že dobre a že to môže iba pomôcť a že mi to dodá tú správnu chuť a motiváciu na blížiace sa MS.

 

Ako bolo avizované už dávnejšie, Vítkovice opúšťa aj Tvoja spoluhráčka z minulej sezóny, Švédka Lina Hägg. V ďalšej sezóne bude pôsobiť v drese KAIS Mora a stane sa tak tvojou protihráčkou. Ako budeš na spoluprácou s Linou spomínať? Už ste sa stihli aj nejako vzájomne doberať, keďže sú z vás už súperky? 🙂 

  • Je veľká škoda, že z nás nemohli byť aj naďalej spoluhráčky, ale asi to chcel osud inak. Spoluprácu s Linou si môžem len pochvaľovať, je veľmi dobrá hráčka so skvelou strelou a kondíciou. Budem rada, ak spolu zostaneme v kontakte a uvidíme sa vo Švédsku častejšie, ako len na spoločných zápasoch.

 

Počas sezóny ste ani raz neprehrali a sezónu ste zakončili úspechom. Ako budeš na Vítkovice spomínať a čo by si odkázala dnes už svojim bývalým spoluhráčkam? 

  • Na túto sezónu budem určite spomínať rada, dokázali sme, že ísť si spoločne za svojim cieľom je vždy základ každého úspechu a základ silného tímu. Som na baby pyšná a prajem im veľa šťastia do ďalšej sezóny. Dúfam, že sa im bude dariť, určite ich budem sledovať a držať im palce na diaľku ?

 

 

 

 

MIŠKE ĎAKUJEME ZA ROZHOVOR A PRAJEME VEĽA ŠŤASTIA A ÚSPECHOV VO ŠVÉDSKEJ SUPERLIGE!